onsdag 16 maj 2012

"enkel" middag och bullbak

Igår var några från Jonas klass är och hjälptes åt med plugget inför nästa veckas tenta. Efteråt bjöd vi på mat och de andra bidrog med ost, vin och efterrätt. Vi hade tänkt oss att göra något enkelt, vilket det också hade varit om inte precis allting hade gått fel. Tjälknöleni ugnen som beräknades vara färdigt vid niotiden på morgonen pep redan 04.00 och en yrvaken Jonas fick gå upp och koka lag. Dock visade det sig inte alls vara klart utan timern larmade inte igen förrän 9.30 på morgonen. Potatis skulle kokas kvällen innan till en god sallad men allt blev av någon konstig anledning bara mos. En tur till Ica innan de stängde kl 23 resulterade i potatisskalande, kokande och vänta på att de skulle svalna till ett bra tag efter midnatt. Morgonen därpå var jag uppe med tuppen för att röra ihop salladen som blir så mycket bättre om den får stå under dagen i kylen. Tyvärr fick också Jonas ett tidigt uppvakande, för att återigen cykla till Ica och handla ruccola eftersom den vi hade visade sig lukta mögel. Brödbaket blev iallafall lyckat och middagen blev rysligt god till slut. Det blev bara liiite mer jobb och några fler irriterade miner än vi beräknat...


Idag har jag bakat kanelbullar. Stora och fina sådana! Testade ett för mig nytt vetemjöl, Manitoba Cream, med extra stark jäskraf för större, luftigare och saftiga bröd. Degen kräver sin lilla knådning och armmusklerna får sig en omgång, men skillnad blev det faktiskt! Om jag inte minns fel frågade Jonas efter kanelbullar det redan i början när vi träffades och det kom fram att jag gillar att baka. Den som väntar på något gott som man brukar säga!


 Jag använder flytande margarin och blandar med socker och kanel till en smet som bara kan penslas på degen. Enkelt, och man kan måla ända ut i kanterna så att även ändbitarna är något att slåss för!
Den här gången blev det snurror istället för traditionsenliga snäckor. En aning pilligt och lite kladdigt, men fint tycker jag!
En omgång vaniljbullar och två vanliga med kanelfyllning. Ikväll efter soppan frossar vi loss och sen fyller vi frysen! (Fast jo, jag har redan provsmakat två för att se så de är godkända. Och mjölet då? Jodå, det höll var texten på påsen lovade. Saftigare bullar än de hembakta får man leta efter!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar