lördag 26 juni 2010

Bearnaise - såsernas sås?

Till grillet igår gjorde jag för allra första gången en helt från grunden hemmagjord bearnaisesås. Det var lite pyssligt men enligt mig är den goda smaken och vetskapen om att där inte är några konstigheter i väl värd mödan.

Till 4 portioner sås behövs:
1 msk finhackad scharlottenlök
5 krossade vitpepparkorn
1 rågad tsk torkad dragon
2 msk vitvinsvinäger
3 äggulor
3 msk vatten
150 g rumsvarmt smör

Koka lök, kryddor och vinäger i en kastrull tills nästan all vätska har kokat in. Ta av kastrullen från plattan och sätt den istället i ett sjudande vattenbad. Vispa intensivt i äggulor och vatten tills smeten tjocknar.
Dra sedan av det hela från värmen och ta ur kastrullen från vattenbadet. Klicka i smöret i bitar och rör tills det är smält. Smaka av med salt och mer dragon om du tycker det behövs.



Det krävs lite koncentration och blir några extra prylar att diska men allt det glöms bort när såsen stolt serveras. God både kall och varm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar