måndag 31 maj 2010

mums på en måndag

Pannkakskoma! Ungefär så känns det just nu, men det var det värt.


Som jag skrev förut, detta är lycka och vardagslyx som kan göra den gråaste måndag så mycket bättre.

Just den här pannkaksvarianten heter fiberpannkaka och är gräddad i en glasform i ugnen. Den blev maffig och god och mättade som sagt bra. Receptet kommer från boken Näring och njutning - mat för ömtåliga magar som jag fick i studentpresent. Boken har getts ut tillsammans med Riskförbundet för Mag- och Tarmsjuka och tydligen har den här pannkakan ingått i en fiberstudie som genomfördes på ett sjukhus. Försökspersonerna fick så mycket fibrer att de började gömma grönsakerna på slutet för att slippa äta upp dem! Pannkakan gjorde dock succé och slank ner varje gång.

Till en hungrig och en mellisbit i kylen, eller för fyra portionsstora efterrättsbitar behövs:
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl havregryn
  • 4 msk vetekli (jag använde 2 msk vetekross och tog lite mer havregryn istället. Blev gott tuggmotstånd)
  • 2 krm salt
  • 4 dl mjölk
  • 2-3 ägg
Blanda de torra ingredienserna. Häll i häften av mjölken och vispa tills det är klumpfritt. Häll i resten av mjölken och knäck till sist i äggen. Grädda i en form som är smord eller täckt med bakplåtspapper i ugnen på 200 grader tills pannkakan är krämig, gyllenbrun och klar, 25-35 minuter beroende på formens storlek.
Servera med sylt och grädde eller glass och färska bär!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar